Niku Creative

How-to

Helppo ohje liiketoiminnan kehittämiseen

Miten suunnittelen yritykselleni toimivan strategian?

Strategia, liiketoiminnan kehittäminen

Miten suunnittelen yritykselleni toimivan strategian?

Lataa strategiatimantti

Lataa suunnitelmiesi pohjaksi HOW-TO-strategiatimantti. Voit tulostaa pohjan (esimerkiksi A3-koossa) tai täyttää sen ennen tulostusta editoitavaan pdf-tiedostoon.

Strategiatimantin tarkoitus on saada sinut määrätietoisesti tavoittelemaan unelmaasi ja tekemään tarvittavia toimenpiteitä yritystoiminnan kehittämiseksi. Suunnitelmapohjan inspiraationa olen käyttänyt toimivaksi todettua Hambrickin ja Fredricksonin strategiamallia.

Unelmoi

Missä tilanteessa haluaisit olla 1-3 vuoden kuluttua?

Hyvä tavoite on selkeästi määritelty, mitattavissa, aikaan sidottu, realistinen sekä tavoittelemisen arvoinen.

Kun olet varma tavoitteestasi, aloita timantin täydennys. Käy reuna-alueet läpi ja kiinnitä joka askeleella huomiota suunnitelmasi taloudelliseen kannattavuuteen. Askeleiden täyttöjärjestyksellä ei ole suurta merkitystä, kunhan pääset jostain liikkeelle.

1. Areenat

Millä markkina-alueille haluaisit kilpailla? Alueita voivat olla esimerkiksi tuotteet, asiakassegmentit, maantieteelliset alueet tai eri kanavat. Valitse strategiaasi sellaisia areenoita, joilla et vielä tänä päivänä toimi. Areenoita määritellään strategiassa yleensä 1-5.

2. Vahvuudet

Millä tekijöillä erotut kilpailijoista?

Jokainen on mielestään paras alallaan ja jokaisella meistä on laadukkaimmat tuotteet. Yritä löytää oikeita syitä, miksi asiakas ostaisi juuri sinulta. Useimmiten ostopäätös tehdään perustuen laatuun tai hintaan.

3. Keinot

Mitä muutoksia olet valmis tekemään? Miten kehität toimintaasi, jotta pääset tavoitteeseesi?

Vaatiiko markkina-alueelle suuntaamasi tuotteet tai palvelut kehitystyötä? Toteutatko kehitystyön yrityksesi sisällä vai jonkun toisen toimijan kanssa?

4. Matka

Millä konkreettisilla askelilla pääset tavoitteeseesi? Miten vältät liian nopean kasvun?

Aikatauluta matkasi. Voit suunnitella tarkasti ensimmäisen vuosikvartaalin ja hieman epätarkemmin siitä eteenpäin. Tarkenna seuraava kvartaali ensimmäisen kvartaalin toteuduttua ja jatka näin.

5. Kestävyys

Millä valinnoilla varmistat, että valitsemasi strategia tuottaa pysyviä tuloksia? Korjaa suunnitelmaa, jos jokin osa-alue ei ole taloudellisesti järkevä.

Seuraa tuloksia

Tulosta timantti seinälle muistutukseksi ja tarkenna kohdan 4. sisältöä kvartaaleittain.

Huomioitavaa

Yleensä strategian tekoon käytetään useampi kuukausi. Ennen timantin täyttöä mietitään, mitkä ovat tämänhetkiset ongelmat ja käytetään tarvittavia strategiatyökaluja ajatusten selkeyttämiseen. Älä murehdi, vaikket saisi suunnitelmiasi paperille ensiyrittämällä. Anna niiden hautua tovi ja täytä timantti uudestaan myöhemmin.

Strategiatimantti auttaa sinua pitämään asiat tarpeeksi selkeinä. Hyvän strategian tulisi olla niin yksinkertainen, että se mahtuu yhdelle paperille.

Tsemppiä suunnitteluun!

Materiaalit

HOW-TO-materiaalipankkiin on tulossa mukava valikoima hyödyllisiä dokumentteja, jotka voit ladata itsellesi veloituksetta.

Materiaalit

Markkinointisuunnitelma

Vinkki! Pysy ajan tasalla seuraamalla Niku Creativen Facebook-sivua tai liittymällä postilistalle.

Liity nyt

How-To-sarjan tilaajiinSaat tiedon sähköpostiisi kun uutta materiaalia julkaistaan.